Tameshiwari

 
 

Tameshiwari is het breken van voorwerpen met karate-technieken. Binnen kyokushin karate is dit een belangrijk onderdeel. Tijdens je eigen training is het een methode om de effectiviteit van jouw technieken te testen. Tijdens examens wordt door tameshiwari dit getoetst. Als laatste zijn breektesten spectaculair om naar te kijken. Bij wedstrijden worden breektesten gebruikt om te bepalen wie de winnaar is bij hikiwake (gelijkspel).

De oorzaak van het belang binnen kyokushin karate kunnen we vinden in de boeken van Mas Oyama. Tijdens de twee keer dat Oyama zich heeft afgezonderd van de samenleving en in eenzaamheid het karate heeft bestudeerd, had hij de behoefte te weten waar hij toe in staat was. Hij verzamelde stenen en trainde net zolang tot hij in staat was deze te breken met zijn handen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de plek die tameshiwari binnen het kyokushin nu heeft.


nut en noodzaak

Het belangrijkste doel van breektesten ligt bij de eigen training en is tweeledig. Het eerste aspect is het testen of jouw technieken effectief zijn. Het tweede is een mentaal aspect. Bij elke breektest moet je jezelf overwinnen om de voorwerpen te breken. Je verlegt als het ware elke keer grenzen. Daarnaast maakt het je bewust van het effect dat je kunt aanrichten met jouw technieken.


uitvoering

Als je breektesten wilt trainen, bepaal je eerst met welke techniek je wil breken en daarna welk materiaal je wil breken. Je zorg ervoor dat de opstelling van het materiaal in orde is, of goed wordt vastgehouden.

Daarna concentreer je je op wat je gaat doen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. vervolgens meet je de afstand, richt een of twee keer en dan.......BAM!


Focus, concentratie en een juiste explosieve, technische uitvoering van de test maakt hem goed. Natuurlijk zijn heel veel mensen in staat om een plank of steen door te slaan of schoppen. Het ultieme is dan ook dat een karateka dit geconcentreerd en technisch juist doet, loepzuiver. Dat maakt tameshiwari aantrekkelijk en anders.


materialen

Als je eenmaal de smaak van tameshiwari te pakken hebt, ga steeds op zoek naar grotere uitdagingen. Meestal begin je met het breken van hout of gasbeton. Daarna varieer je in technieken van de normale trappen, slagen en stoten, tot breektechnieken met het hoofd, de vingers of je schenen. Ook de materiaalkeuze wordt anders. Je kiest voor meer of voor ijs, honkbalknuppels, dakpannen, grindtegels of zelfs baksteen en echte keien.

 


 

algemeen