Kata

 
 


Het trainen van kata is een individuele activiteit. Je bent met jezelf in gevecht. Je bent je eigen tegenstander en je bent op zoek naar de overwinning. Maar als je tegen jezelf vecht, ben je dan niet de winnaar en de verliezer tegelijkertijd? Het antwoord daarop volgt vanzelf. Als je op de juiste manier, geduldig en met de juiste volharding invulling geeft aan het begrip “ren ma”, worden de kata’s op een bepaald moment jouw kata’s. Je voelt dat je de kata niet meer loopt maar dat je de kata bent. Op dat moment, door de training van lichaam en geest, begrijp je dat als winnaar uit de strijd bent gekomen.

Door de concentratie en toewijding loop je de kata als het ware vanzelf. Dit is wat we binnen zen omschrijven als Mu Chin. Dat staat voor: geen gedachten ofwel de kunst om alle ongewenste gedachten uit je geest te verbannen.


Oyama stelde het vechten centraal in het Kyokushin. Toch benadrukte hij het belang van het beoefenen van kata. Kata is een ondersteunende trainingsmethode die, als je het goed doet, een enorme positieve invloed heeft op balans, coördinatie, concentratie en kracht. Dit komt de effectiviteit van je technieken tijdens het vechten ten goede.


Het beoefenen van kata kent drie fundamentele principes:


Waza no Kankyu:      

Tempo, het verschil in snelheid van technieken


Chikara no Kyojaku:

Kracht, het verschil tussen hard en zacht


Iko no Chosei:       

Controle over de ademhaling


 

Als je naar de uitvoering van een willekeurige kata kijkt en je herkent deze basisprincipes, kun je stellen dat er begrip aanwezig is bij degene die de kata uitvoert.

Door kata op de juiste manier te beoefenen, uit je op een gepaste manier respect aan de geschiedenis van het kyokushin karate in zijn geheel en aan je leraar in het bijzonder.


Kyokushin bevat verschillende oude kata’s. Deze zijn door Oyama geselecteerd uit de verschillende stijlen karate die hij heeft beoefend. Omdat hij zowel het Noordelijke georiënteerde Shotokan als wel het zuidelijke Goju bestudeerd heeft, verdelen we de kata in noordelijke en zuidelijke kata’s. De noordelijke kata’s kenmerken zich door grote standen en recht toe recht aan technieken, terwijl de zuidelijke kata’s meer sierlijk en rond zijn. Ook hier zien we de compleetheid van het Kyokushin. Het evenwicht tussen hard en zacht, snel en langzaam en de ultieme controle over het lichaam staat steeds weer centraal.


Onlangs heeft Kancho Matsui vier oude kata’s toegevoegd aan het kyokushin. Dat zijn de

drie Tekki kata’s en de Bassai Dai. Ook wordt er de laatste tijd weer aandacht besteed aan de Bo-kata’s.

De Noordelijke kata’s


 1. 1.-De drie Taikyoku kata’s

 2. 2.-De vijf Pinan kata’s

 3. 3.-Yantsu

 4. 4.-Tsuki no Kata

 5. 5.-Kanku Dai

 6. 6.-De drie Tekki kata’s

 7. 7.-Bassai dai

 8. 8.-Sushiho

 

De Zuidelijke kata’s


 1. 1.-Sanchin no Kata

 2. 2.-Gekisai Dai and Sho

 3. 3.-Tensho

 4. 4.-Saiha

 5. 5.-Seienchin

 6. 6.-Gayru

 7. 7.-Seipai

 

Alle kata’s zijn op Youtube te vinden. Ik heb ze samengebracht in een afspeellijst. Klik hiervoor op de onderstaande link.